Pikaopas lohkoketjuteknologian soveltamisesta musiikkialalla
Teknologia
Lohkoketjuteknologia on ylätermi hajautettua ohjelmistorakennetta käyttäville tilikirjoille, joissa data paketoidaan kryptografisesti linkitettyihin lohkoihin. Lohkoja voidaan myös ohjelmoida niin sanotuilla älysopimuksilla.
Hyödyt
Musiikkialaa vaivaa läpinäkyvyysongelma, johon lohkoketjuteknologia voi tuoda konkreettisia ratkaisuja. Läpinäkyvyydellä musiikkibisneksessä haetaan nopeutta toimintoihin ja varmuutta liiketoimintaan. Hitaan rahan alana, musiikkiala on erittäin kiinnostunut erilaisista tavoista nopeuttaa monenlaisten korvausten tilittämistä. Välikäsiä ollaan valmiita poistamaan, mutta vain sellaisia, jotka eivät tuota alalle arvoa.
Käyttöönotto
Lohkoketjuteknologian soveltaminen on musiikkialalla vasta kokeiluasteella. Mielenkiintoa ja kokeiluhalua on, mutta varsinkaan isot muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä. Lohkoketjuteknologiasta on alalla puhuttu valtavasti, mutta konkreettiset ratkaisut antavat vielä odottaa itseään.
Tekijänoikeuksienhallinta ja metadatan käsittely kaipaavat musiikkialalla pikaista päivitystä. Musiikkiala tarvitsee yhteisiä järjestelmiä ja näkymiä datan läpinäkyvyyden parantamiseksi. Lohkoketjuteknologialla voidaan rakentaa yhteisiä läpinäkyviä tietokantoja ja luoda luottamusta toimijoiden välille.
DRM
Artisti kolikoiksi! Artistien tokenisointi nähdään mahdollisuudeksi luoda uusia fanikokemuksia, rahoittaa itsenäistä liiketoimintaa ja osallistaa ihmiset osaksi artistin tarinaa. Rahoituksesta on kuitenkin tehtävä helppoa ja vastikeiden laatua on pohdittava huolella.
Rahoitus
Nopeampia maksuja! Musiikkialalla rojalteja ja tekijänoikeuskorvauksia voidaan odotella puolesta vuodesta vuoteen. Jokaista striimiä ei kuitenkaan tarvitse maksaa kerralla! Artistit eivät myöskään laittaisi pahakseen jos Spotifyssa olisi nappi, jolla mainiosta kuuntelukokemuksesta voisi heittää vähän tippiä.
Mikromaksut
Lohkoketjuteknologialla on potentiaalia synnyttää musiikkialalle uudenlaista liiketoimintaa. Digitaalinen niukkuus, dynaaminen lisensointi, interaktiivinen metadata ja tekijänoikeuksilla käytävä vapaa kauppa ovat vain muutamista lohkoketjuteknologian sytyttämistä ideoista.
Uusia ideoita
Avoin kaikille näkyvä teostietokanta on musiikkialan ikuinen unelma, mutta kuitenkin vielä kaukana horisontissa. Lohkoketjuteknologiaa tullaan musiikkialalla todennäköisesti käyttämään aluksi enemmän suljetuissa ympäristöissä.
Suljetusta
avoimeen
Musiikkialan lohkoketjukonsortiota voidaan pitää mahdollisena, mutta todennäköisempää on, että yhteistyö tulee keskittymään olemassa oleviin yhteenliittymiin. Yhteistyö teknologia-alan yritysten kasnsa taas helpottuu molemminpuolisen ymmärryksen kasvaessa.
Yhteistyö
Musiikkialan kasvanut sähkönkulutus on noussut alalla keskeiseksi puheenaiheeksi. Lohkoketjuteknologian käyttöönotton kannattavuutta pohditaan siis myös ympäristöeettisistä syistä. Muitakin haasteita on: sääntely, toimijoiden pelko halinnan menettämisestä ja teknologian kehittymättömyys.
Haasteet&
Riskit
Musiikkiala ei kehity eikä sen kohtaamat ongelmat ratkea itsestään. Musiikkialan toimijoilta vaaditaan rohkeutta, avoimuutta ja kokeiluhalua tutkia eri teknologioiden soveltamista alan epätehokkuuksien ratkaisemiseksi.